Oprindeligt bages cannelés i en speciel form af kobber, som giver det karakteristiske mønster på siderne og en lille fordybning i toppen. Disse forme er lidt dyre og også lidt besværlige at arbejde med, da de skal smørres som gjaldt det dit liv og så skal man selvfølgelig bruge en masse af dem. Der findes også silikoneforme til bagningen, og derfor besluttede jeg mig for, at mine muffinforme i silikone måtte klare tjansen til generalprøven.
Opskriften på cannelés er stort set den samme rundt omkring hvor jeg har kigget og studeret. De største forskelle består i om der bruges sødmælk eller almindelig mælk, sukker eller flormelis og form eller miniform. Jeg besluttede mig for at afprøve James Prices opskrift, som indeholder sødmælk og almindelig sukker. Det er et lille projekt som kræver, at du har god tid, da dejen skal laves så den kan hvile i dit køleskab i et døgn inden bagningen. Der er ingen gær eller bagepulver i dejen, så jeg mistænker rommen for at have ansvaret for en slags gærring af dejen.
Cannelés Bordelais, 12-15 stk.
1/2 liter sødmælk
50 smør
En stang vanille
100 g mel
250 g sukker
En knivspids salt
2 hele æg
2 æggeblommer
2 spsk mørk rom
Som sagt skal du starte dagen før, du vil nyde cannelés. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Bring mælk, vanillekorn og smør i kog under omrøring. Bland mel, sukker og salt i en skål. Pisk æggene let sammen og tilsæt dem i melblandingen. Hæld den kogende mælk ned i dejen mens du rører. Dette step synes jeg er lidt tricky, da mine motoriske evner ikke helt rækker til at kunne hælde kogende mælk fra en gryde mens jeg rører i en skål - hallo James Price, skal man virkelig have en bror i køkkenet for at lave dine opskrifter!? Man får lige lyst til at slå ham i hovedet med grydeskeen og spørge hvad meningen er med denne søsken-diskriminering! Vil lige indskyde at jeg nu godt kan lide Brødrene Price, bare lige for god ordens skyld - man ved jo aldrig hvem som læser éns blog ;) Efter du har indset at du alligevel fik blandet den kogende mælk i dejen, røres der godt. Tilsæt rommen og lad blandingen køle lidt af, inden den overnatter i køleskabet. Den kan holde sig i 3-4 dage på køl.
Dagen derpå forvarmes ovnen til 250 grader. Hæld dejen op i formene, fyld ikke helt op. Hvis du bruger miniformen, er der til ca. 30 stk. Sæt kagerne ind i ovnen og giv dem 10 minutter ved den høje temperatur. Herefter skrues varmen ned til 185 grader, og de bager videre i ca. 40 minutter. Tag kagerne ud og lad dem hvile kort, inden de tages ud af formen. De skal spises samme dag som de er bagt, mens de stadig er lune, uhhmm!