Dronningemad
  • Dronningemad
  • Bloggeren bag
  • Opskrifter
  • Andre gode blogs...

Små kager med rom/rosin, mandler og chokolade

27/4/2012

4 Comments

 
Lige for tiden er jeg temmelig hængt op med… ja, hvad som helst. Vi fandt endelig drømmelejligheden og flytter ind på Birkegade i juni, hvor jeg inden da lige skal på ferie til Barcelona, til eksamen, til vejledermøde om speciale, holde 25-års for min søster og meget, meget mere. Tiden flyver afsted, og jeg kan ikke følge med – men tilsyneladende dog rime!? ;)

Jeg får ikke rigtig kigget med på så mange blogs som jeg plejer, men hjemmebag bliver alligevel prioriteret lidt, for det skal der til!
Ofte en sag, som man har bagt før og bare bliver ved med at elske. F.eks. denne her fantastiske brownie, som flere har udtalt er den bedste, de har smagt.
Picture
MEGA lækker brownie
I sidste weekend var vi til barnedåb i Norge, hvor jeg genskabte den nu snart legendariske Verdens Bedste. Manner, den er bare vild den kage – alle roste den, så man må gerne være lidt stolt :)

Min svigermor bagte sin signaturkage, som er den solgule kage pyntet med mokkabønner. Den består af en knasende mandelbund belagt med et ordenligt lag creme, og jeg har fået opskriften, så jeg snart kan gøre hende kunsten efter. Vi kalder den altid Den gule kaken :)

Derudover havde dåbsbarnets anden bedstemor lavet en fantastisk Ostekake, af den ubagte slags, som jeg også nød. I flere runder..
Det var vist rimelig meget kagesnak dér, tilbage til overskriften og de fantastiske kager.
Min genopståede passion for rom/rosin i forbindelse med min fudge fik mig en sen aften ledt hen på kreationen af disse små kager, med romudblødte rosiner, mandler og chokolade.
De er VIRKELIG lækre, så har du også hang til rom/rosin, er det bare om at komme i sving!
Picture
Små rom/rosinkager med chokolade og mandler
70 g smør
240 g sukker
3 dl kærnemælk
240 g hvedemel
1,5 tsk natron
40 g rosiner, udblødt et par timer i 3-4 spsk mørk rom
80 g grofthakkede mandler
60 g mørk chokolade, grofthakket

Begynd i god tid med at lægge rosinerne i blød. Forvarm ovnen til 180 grader. Smelt smørret, og rør det sammen med sukkeret, og rør herefter kærnemælk i. Bland mel med natron, og rør det i dejen sammen med rosinerne, resten af rommen, mandlerne og chokoladen.
Fordel dejen i 18 muffinforme (de skal ikke fyldes helt op!) og bag dem i ca. 20 minutter, til de er let gyldne og en spisepind/kødnål kommer ren op, når den indsættes  i midten af en kage.
Picture
4 Comments

En kongelig affære - med SCONES!

24/4/2012

15 Comments

 
Picture
For disse scones er sgu en dronning værdig. Nu kommer jeg nok til at træde nogle over tæerne, for scones er tilsyneladende offer for en så subjektiv smagsvurdering, at opskriften på Verdens Bedste Scones er lige så mangfoldig i sit antal, som udvalget af rittersport går for at være.

Da jeg var yngre var jeg ikke specielt begejstret for scones. Når jeg en sjælden gang købte en chokoladescone hos bageren eller i kantinen på SDU i Odense, blev jeg altid virkelig skuffet over den tørre krumme, den lidt for hårde skorpe og chokoladestykkernes lave kvalitet.
Scones har førhen mest mindet mig om en mellemting mellem et kedeligt rundstykke og en trist chokoladebolle, og derfor har det aldrig været en velvalgt godbid for mig.

NU er jeg dog helt omvendt. Det er Reinh Van Hauens lækre scones, som har fået mig på HELT andre tanker. De er nemlig præcis, som jeg synes scones skal være: luftige, bløde, flaky, ikke for søde, og fedtede at røre ved -  på den helt rigtige måde. Jeg kan lide dem både med chokoladestykker og rosiner, men allerhelst naturel, med et godt lag lemon curd eller tandsmør på. UHM!

Affæren består både i mit forhold til scones, som er blevet ganske hedt her på det sidste, men også i at min partner in crime i scones-udryddelse var min kære Kronprinsesse.
Dét med titlerne er en helt anden historie, men hun har altså del i mit tilnavn Dronningen, som har hængt ved siden en ”man-skulle-nok-have-været-der”-dag i 2.G på Nordfyn for omkring en halv snes år siden.

Opskriften har jeg fundet her hos Nicolais Verden, og det er helt magisk: jeg delte den store opskrift med 8, bagte dem i 8 minutter og fik 8 fantastiske scones. Det er vel overflødigt at nævne, at mit lykketal er 8!? :)
8 stk scones i Reinh Van Hauen-størrelse
145 g hvedemel
22 g flormelis
1 knivspids salt
1 tsk bagepulver
Knap 50 g smør
Knap 1 dl kærnemælk

Forvarm ovnen til 225 grader. Skær smørret i små tern og smid det i køleskabet eller fryseren. Bland hvedemel, flormelis, salt og bagepulver i en skål. Smuldr nu det iskolde smør ud i blandingen med fingrene, til en krumme-konsistens opnås. Tilsæt kærnemælk og saml dejen hurtigt med hænderne - den må ikke æltes, men skal blot samles - nærmest trykkes sammen.

Form dejen til en pølse, igen med let hånd uden at ælte, og skær den ud i otte stykker på ca. 2 cm i tykkelsen. Placer dem på en bageplade med bagepapir, relativt tæt på hinanden.
Bag på øverste hylde i ovnen i 8 minutter. Server direkte fra ovnen - de er helt fantastiske nybagte!

Laver du en stor omgang, kan du pakke sconesne ind i et viskestykke for at bevare deres blødhed lidt længere.
Picture
15 Comments

Tapenadeballade og spinat-peanutbutterdip

20/4/2012

6 Comments

 
Picture
Jeg har en svaghed for alt, der kan komme i kategorierne nippemad, tapas, småspiseri og snacks.

Faktisk så stor en svaghed, at mine gæster ofte bliver udsat for at bord med små retter eller andet happeri, i stedet for ”rigtig” mad: det er så lækkert, og nemmere at lave når man er mange, for oftest kan den slags forberedes i god tid.

Oliventapenade er en af klassikerne, jeg tit smider på bordet. Det er genialt på godt brød eller knækbrød, og smager altså 100 gange bedre end diverse supermarkeders glas-tapenader.

Forleden bagte jeg et par plader knækbrød og serverede dem med tapenaden, peanutbutterdippen og smør. Peanutbutterdippen spottede jeg på den fine blog Smagsløjer. Den delte dog vandene lidt i selskabet, men jeg var på holdet, som var vild med den – så mere til mig ;) Opskriften kan du finde her.
Picture
Opskriften på oliventapenaden har min veninde Majken engang nedfældet i min håndskrevne opskriftsbog, da hun havde den i frisk erindring fra en overlevering fra hendes veninde Maria. Derfor har jeg altid kaldt den Marias oliventapenade :)

Jeg bruger altid de udstenede, sorte oliven, men intet afholder dig fra at bruge kalamataoliven som du manuelt udstener – det smager sikkert også helt fantastisk.
Picture
Marias oliventapenade
3 små glas sorte, udstenede oliven (i alt ca. 160 gram drænet vægt)
½ glas soltørrede tomater (ca. 85 gram drænet vægt)
1-2 fed hvidløg

Kom oliven og soltørrede tomater (plus noget af olien fra glasset) i et stort målebæger. Pres hvidløgene og stavblend det hele, til det er jævnt. SPIS! ;)
Picture
6 Comments

Chilifudge med mørk chokolade

18/4/2012

8 Comments

 
Der er visse kombinationer, jeg bare ikke kan stå for.

Kombinationen af solskin og ferie, kombinationen af kærlighed og kildevand ("jeg troede aldrig vi sku' bli' sådan" - Seebach, jo tak) og, nok allerhøjest på min all-star-liste: CHOKOLADE & CHILI.

Jeg er forgabt i denne dejlige kombi og får meget ofte cravings, og af hensyn til mit helbred er det lidt tragisk at det desværre ikke er særligt mange i min omgangskreds, som kan hamle op med min rovdyrslyst efter chilichokolade, så jeg alt for ofte ender med at kværne en plade fra Lindt selv.

Ja, nu står jeg også ved det på indernættet.
Picture
Det kommer nok derfor heller ikke som den største overraskelse, at mit næste fudgeprojekt måtte være med chokolade og chili. Chilien klæder den søde fudge ganske ganske godt, så prøv denne, hvis du har mod på en fudge, der er skarp på tungen!

Opskriften på fudge-delen er den samme, som den jeg har brugt i rom-rosin-versionen her, så følg opskriften frem til det punkt, hvor karamelmassen er blevet pisket grundigt. Lad den køle en smule af.
Tilsæt herefter 1 tsk chili og 120 g grofthakket, mørk chokolade, og rør det godt ud i karamelmassen. Fordel massen i en form, og lad den køle helt af før du skærer den ud. HAPS, blev der sagt!
Picture
8 Comments

Pizza med gedeost, æble og bayonneskinke

15/4/2012

10 Comments

 
Picture
I påsken inviterede min bedste ven mig op til pizza og vino.
Vi laver oftest maden sammen, når vi ses, for det er så hyggeligt at stå i køkkenet sammen over et glas vin og ævle på livet løs, mens vi laver mad – eneste minus og altid store udfordring er vores totalt manglende evne til at multitaske, og derfor kommer der en masse uafsluttede historier ud af det, men heldigvis kan vi sagtens se charmen i det ;)

Pudsigt nok havde bedste besluttet sig for at vi skulle have en pizza stærkt inspireret af Claus Meyer i Smag På Norden, som vi uafhængigt af hinanden begge havde set og gået og fantaseret lidt om.
Jeg blev så glad for at det var den, vi skulle lave, for jeg er stor fan af pizza, især minus-tomatsauce-udgaverne, mums. Hvilket minder mig om, at jeg skal have lavet surdejspizzaer fra min Gorms Pizza, SNART.

Med stemning a la ”great minds think alike” gik vi i sving i køkkenet. Da det var skærtorsdag (og da ”man” havde tømmies) var det ikke lige alle ingredienser, der var til at opdrive, så her kommer our take af pizzaen, som er et HIT.
Picture
Lav en pizzabund efter din foretrukne metode eller evt. efter Claus Meyers opskrift.
Det vigtigste når man skal lave sprød pizzabund er at varme ovnen godt op – gerne 250 grader og at varme pizzasten eller bageplade op også. Sørg derudover for at rulle dejen ud så tyndt som muligt.

Fyld til to pizzaer:
½ pakke philadelphia
2 pakker bayonneskine, ca. 200 gram
2 æbler
1 rulle gedeost
Olivenolie
Salt
Groftkværnet peber
Akaciehonning
Purløg

Smør pizzabunden med philadelphia. Skær æblerne i små tern, vend dem i lidt olivenolie, salt og peber, og fordel udover bunden. Riv skinken i grove lunser og fordel på pizzaen, og fordel dernæst tynde skiver gedeost.
Bag pizzaen i ca. 10 minutter i den forvarmede ovn. Drys med purløg od dryp med akaciehonning, og nyd den straks med din bedste ven og et godt glas vin.
Picture
10 Comments

Verdens Bedste - på jysk!

10/4/2012

23 Comments

 
Picture
Den smukke krakelerede overflade, som kun en top af marengs kan lave
På min påsketur til Jylland kom mig og min søster vidt omkring. Blandt andet var vi på Trapholt i Kolding, som er et super flot museum. Min søster er en rigtig kreamus og det var hende der havde foreslået det, og heldigvis havde de åbent i påsken.

Museet ligger rigtig flot i smukke omgivelser, og så var der nogle rigtig spændende udstillinger med bl.a. tøjdesign, møbler og en fotoudstilling med et etisk budskab. Nå, nu gik jeg vist lige i selvsving – jeg var vild med museet og ville bare give en anbefaling med på vejen, hvis nogen skulle komme forbi Kolding :)

Til eftermiddagskaffe hos min kusine Lone en af dagene fik vi en enormt lækker, forårsagtig kage. Med det samme genkendte jeg den som en slags gunvor-kage, jeg længe har haft kig på hos Newyorkerbyheart.
Den har fået virkelig positiv omtale og derfor stået på min to-do rigtig længe, og efter min kusines flotte servering MÅTTE jeg bare hjem og i gang. Kagen minder en del om den norske festkage ”Verdens Beste”, som min kærestes moster ofte laver, når vi er på besøg – hvis den da ikke står på traditionelle norske vafler.
Picture
Kagen ER virkelig fantastisk, deraf navnet, jeg har givet den :) Lone havde piftet marengsen op med nødder, og det synes jeg fungerede super godt.
Det kunne også være lækkert med grofthakket mørk chokolade i marengsen, tror jeg.

Her kommer opskriften, som jeg lavede den – den er YNDIG, så spark foråret i gang med den!
Imens smutter jeg på skiferie til Åre i Sverige resten af ugen, og prøver på ikke at brække hver en knogle i kroppen :-/

Der er til ca. 8 personer (men to kageglade mennesker kan også spise den helt selv…)
Picture
Verdens Bedste på Jydsk
2 æggeblommer
125 g smør, blødt
80 g rørsukker
1 dl sødmælk eller kaffefløde
75 g mel
1 ½ tsk bagepulver
2 tsk vanillesukker

Til toppen:
2 æggehvider
150 g rørsukker
50-100 hasselnødder, grofthakkede
1 ½ tsk vanillesukker

Til pynt:
2 dl piskefløde
2 dl creme fraiche, min. 18%
Korn af en stang vanille
½ bakke vindruer
4 kiwi (eller anden frugt – jordbær i sæson vil være godt)

Forvarm ovnen til 200 grader og klargør en springform på 22 cm (smør den eller for med bagepapir). Pisk æggeblommer med sukker og smør, til det er luftigt. Bland mel med bagepulver og vanillesukker og kom det i dejen skiftevis med fløden. Rør det godt sammen og fordel dejen i springformen.

Til marengens piskes æggehviderne helt stive (OBS: skold evt. skål og piskeris med kogende vand inden, da den mindste smule fedt vil gøre det umuligt for hviderne at blive pisket stive).
Når du kan vende skålen i vejret uden hviderne falder ud, tilsættes sukker lidt af gangen, mens der piskes, til der er marengs. Pisk også vanillesukker i. Tilsæt de hakkede nødder og vend rundt, og fordel ovenpå kagebunden.
Bag kagen i 25-35 minutter, og hold øje med marengens undervejs – hvis den bliver for mørk, kan du dække med sølvpapir. Kagen skal være gennembagt, men bunden vil virke lidt fugtig. Det må den gerne. Lad kagen køle af.

Til pynt skæres frugten ud som du synes. Skrab kornene ud af vanillestangen og bland dem med en smule sukker. Pisk fløden til skum med vanillesukkeret, og rør creme fraiche i. Fordel skummet ovenpå den afkølede kage og pynt med frugt. NAM!
Picture
23 Comments

"Li' godt grov", Otto!

8/4/2012

0 Comments

 
Håber at I nyder påsken derude :) Jeg har været på ferie nogle dage, og selvom jeg er vant til at spise masser af søde sager i min hverdag, synes jeg godt jeg kan mærke, når jeg trænger til noget mere fiberrigt end hvad helligdagene sommetider kan byde på.

Hvis du trænger til en pause fra traditionel påskemad med lam, myntegelé og æg overalt, så prøv denne version af risotto, som er en smule sundere, men stadig er velegnet som gæstemad :)
Picture
Hvis du gerne vil lave en sundere risotto med flere fibre, som mætter mindre bombastisk end den traditionelle, kan du prøve at lave denne perlerugsrisotto. Jeg elsker risotto og vil ikke udelade mængden af smør og gode, fede oste - det smager så skønt! 
Derimod synes jeg absolut ikke jeg går på kompromis ved at lave risottoen med perlerug istedet for arborio-ris, for perlerugen giver retten lidt mere bid.
 
Fremgangsmåden er den samme som ved almindelig risotto, blot skal du huske at skylle perlerugene først. Jeg kommer dem i en si og holder den under rindende vand, til vandet på den anden side af risene er helt klart. Rør i risene med fingerspidserne imens. Kogetiden forlænger jeg også med 5 min ekstra, så perlerugene bliver tilpas al dente og ikke for hårde.
 
Fyldet kan jo varieres i det uendelige, så har bruger du bare hvad du bedst kan lide og har i køleskabet.
Risotto er alletiders restemad, da både oste- og grøntsagsrester kan indgå. Og vinrester, naturligvis.   Mit favoritfyld er frisk spinat, champignon/svampe og broccoli.
Her er rugottoen lavet med rødvin, som sammen med perlerugene giver en mørkere risotto. Jeg plejer ikke at veje hverken grøntsager eller ost af, når jeg laver risotto, men bruger hvad jeg har og hvad jeg finder passende.
Har forsøgt at lave nogle cirkamål på begge dele til denne opskrift, så der er et fingerpeg :)
Picture
Rugotto, hovedret til 2
1 lille løg
1 god klat smør
2 dl perlerug, skyllet
1 dl rødvin
4 dl bouillon
3 store håndfulde spinat
100 g champignon
100-200 g broccoli
1-2 fed hvidløg
ca. 1 dl ost, f.eks. parmesan, gruyère, grana padona (mozarella, gorgonzola og alm. skæreost kan også bruges)
Friskkværnet peber
evt. persille til pynt
evt. parmesan til pynt
 
Hak løget fint. Smelt smørret i en gryde og kom det hakkede løg i og svits. Efter et minuts tid kommes perlerugene ved, og de svitses ligeldes et minuts tid. Hæld rødvinen ved og lad det fordampe helt.
Tilsæt bouillon lidt af gangen, sænk varmen og lad rugottoen simrekoge under låg. Tilsæt bouillon efterhånden, og rør af og til. I alt koges rugottoen i ca. 20 minutter.
Forbered imens grøntsager og ost: Hak osten i passende stykker. Tilsæt osten til rugottoen når den er næsten helt færdig, og lad osten smelte heri under omrøring.
På en pande svitses presset hvidløg i lidt smør, og de skyllede og snittede grøntsager tilsættes. Tilsæt spinat tilsidst, som bare skal klaske sammen.
Rør de svitsede grøntsager i gryden med resten, og krydr med masser af friskkværnet, sort peber. Server i dybe tallerkner, evt. med et drys persille på toppen og friskrevet parmesan som supplement.
0 Comments

Financiers til påskeferien

4/4/2012

6 Comments

 
I aften holder jeg påskeferie, hvor jeg drager mod vest til først min fødeby Odense, dernæst Jylland et par dage på visit hos familie. For at sprede lidt feriestemning har jeg bagt nogle af de skønne financiers til første stop på turen, som er hos min allerældste barndomsveninde, Kirse. Glæder mig til at guffe dem med hende :)
Picture
Financiers er små franske kager, som laves af virkelig simple basisingredienser: smør, mandler, æggehvider, sukker og mel.
Man kan så personligt præge dem alt efter om man bruger smuttede eller usmuttede mandler, sukker eller flormelis, lader dejen hvile eller lader være, eller f.eks. tilsætter en ingrediens mere, som jeg gjorde med revet citronskal. Jeg er tosset med citron i kager og synes det ville passe perfekt til påske-financiers med lidt gult indeni :)

Mandlerne rister jeg kort på en pande eller i ovnen for at fremhæve smagen, og så bruger jeg flormelis for at få lettere kager.
Smørret skal smeltes udover det sædvanlige, for til financiers bruger man beurre noisette, som er smeltet, brunet smør, med en skøn nøddeagtig smag og –duft. Smørret smeltes ganske simpelt i en gryde over medium varme. Lad det syde og boble og lad fortsat gryden stå på varmen. Rør af og til, indtil det magiske øjeblik indtræder efter nogle minutter: smørret begynder at dufte helt fantastisk nødde-karamel-agtigt. Først herefter kan gryden tages af varmen.

Jeg lader dejen hvile, da det skulle give endnu bedre kager – ærligt talt ved jeg ikke om det passer, da jeg aldrig har forsøgt at bage en portion direkte, men hvorfor ændre på noget, man ved fungerer? :)
Picture
Financiers
115 g smør, brunet til det dufter af karamel
70 g mandler, ristet let for at fremhæve smag og malet til mel
4 store æggehvider
135 g flormelis
1 økologisk citron, fintrevet skal af
60 g mel

Flormelis og mandelmel blandes i en gryde og æggehvider røres i. Sæt gryden på medium varme og kog til den er gennemvarm i ca. 2 minutter. Tag af varmen og kom mel i, samt fintrevet citronskal. Kom brunet smør i og rør til en ensartet masse.
Hæld i en røreskål og dæk med film eller låg, og kom dejen på køl i mindst en time eller op til tre dage.

Forvarm ovnen til 210 grader. Pensl kageformene med smeltet smør – har du ikke financierforme, kan du snildt benytte en muffinform. Dog elsker jeg den firkantede guldbarreform!
Kom dejen i formene, fyld formene 2/3 op. Der er til 6-8 styks afhængig af størrelsen. Kom en mandel ovenpå kagen i midten, og bag dem i ca. 8-12 minutter afhængig af formenes størrelse. De skal være gyldne og gennembagte.
Picture
6 Comments

Gække-knække

1/4/2012

16 Comments

 
Picture
Igår til en oste-rødvinsaften bagte jeg disse lækre knækbrød, som man hurtigt kan gå hen og blive lidt småafhængig af.

Da der gik temmelig meget rødvin i den, er jeg lidt kortfattet idag - lige på og hårdt med kanonnem opskrift! Apropos kanon, så tjek evt. denne aprilsnar ud. Jeg har virkelig grint af mig selv over, at jeg hoppede på den :)
Picture
Knækbrød
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
3,5 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
2 tsk salt
2 dl vand
1 dl god olivenolie

Bland alle de tørre ingredienser i en skål og rør olie og vand i, til en ensartet grødkonsistens.
Kom bagepapir på en bageplade, kom halvdelen af dejen på pladen og læg et nyt stykke bagepapir over. Rul dejen fladt ud og rids herefter den ønskede knæksbrødsform i dejen.
Bages ved 200 grader i 15 minutter. VUPTI, så er der knækbrød!
Opbevar i tætsluttende dåse og spises med ost, tandsmør, philly eller bare som de er. Der er til to bageplader.
Picture
16 Comments

    Forfatter

    Hunkøn, god årgang '85, hang til især kager, chokolade og hverdagsluksus. Læs mere småsnak og løs filosofi i Bloggeren Bag.

    Picture
    På Instagram? Find mig på @shiauchingmaiken
    Picture
    bloglovin

    RSS Feed

    Mine yndlings:

     - Ostekage med hindbær
     - Chokolademoussekage
     - Den Ultimative
     - Pesto
     - Snickerskagen
     - Cheesecake
     - Scones
     - Browniefavorit
     - Verdens Bedste
     - Soyamandler
     - Kastanjetrøffelkage
     - OMG
     - Blomkålssalaten
     - Daimislagkage
     - Squashkage
    Picture

    Kategorier

    All
    Anbefaling
    Cookies
    Dessert
    Desserter
    Et Frelst Alternativ
    Fisk
    Frokost
    Hovedretter
    Kager
    Konfekt
    Mad
    Salater
    Slik
    Snacks
    Snik Snak
    Snik-snak
    Supper
    Tilbehør
    Tilbehør
    Valentine

    Picture

    Arkiver

    January 2015
    May 2014
    February 2014
    December 2013
    November 2013
    September 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011


Powered by Create your own unique website with customizable templates.