Dronningemad
  • Dronningemad
  • Bloggeren bag
  • Opskrifter
  • Andre gode blogs...

Hvis man ikke kan spille squash..

31/7/2011

8 Comments

 
Picture
kan man da altid bage en kage med squash i! Sådan inkorporeres sporten i din hverdag ;) Det er også grunden til at jeg kalder den grønne grøntsag squash og ikke courgette. For hvem spiller courgette nu om dage!? For ikke at tale om zucchini..
Jeg er stor fan af squashkage, gulerodskagens nære slægtning. Her på det sidste har jeg dog mest bagt kager i chokoladens tegn, så da der skulle bages kage til sommerhusturen, faldt valget på squashkage. Når jeg tænker på squashkage tænker jeg nemlig også automatisk på hygge i sofaen med en kop the, og så er settingen da i (sommer-)hus! Og så er det jo fint, at squash er i sæson i øjeblikket.
Jeg har før bagt squashkage efter Kager Der Smager, men det er længe siden og jeg husker den som okay, uden at være revolutionerende. Efter min mening skal kager altså ikke være middelmådige, og jeg bager kun kagen igen hvis jeg virkelig har været tilfreds med opskriften. Derfor har jeg givet mig i kast med en ny udgave af gammel kending. Jeg har taget udgangspunkt i gulerodskagen, dog piftet kagen lidt op med ekstra ting fra krydderihylden, og tilsat revet citronskal. Jeg prøver ofte at snige citronskal ind alle mulige steder, men netop her burde der ikke være nogen, der protesterer! Og det er der heller ikke. Kagen er skønt saftig, pikant og nødde-knasende. Kagen kan spises som den er, men også beklædes med en dejlig cream cheese frosting, hvis man har philly-cravings.

Squashkagen
300 g brun farin
4 æg
2 dl rapsolie
275 g mel
3 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1/2 tsk salt
En knivspids muskatnød
Et drys stødt ingefær
Et drys stødt nellike
2 tsk vanillesukker
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
400 g groftrevet squash
1 økologisk citron, revet skal heraf
100 g grofthakkede valnødder


Forvarm ovnen til 185 grader. Pisk æg, farin og olie med en elpisker så længe du orker - jo længere tid der piskes, jo bedre en kage fås der. Bland mel med alle krydderierne og vend dem i dejen. Tilsæt tilsidst revet squash, citronskal og nødder, og kom dejen i en springform på 25 cm i diameter. Bag kagen i 45-50 minutter. En spisepind skal komme ren op af kagen. Hvis du laver frosting, så vent med at komme det på kagen til den er kølet af. Vi havde glemt at købe flormelis, og det skønne ved en sommerhustur er, at man er lidt afsides og bliver nødt til at være spontan. Cream cheese frosting kan sagtens være succesfuld med rørsukker, blødt smør og en gavmild portion philadelphia. Velbekomme :)
Picture
8 Comments

Cupcakes og refleksioner om tøsethed

28/7/2011

3 Comments

 
Picture
Er jeg en kvinde? Ja. Har man af den grund en forkærlighed for vild pyntning af kager og yndlingsfarven lyserød? Nej. Jeg er faktisk ikke særlig tøset og når det kommer til kager, sværger jeg til mantraen less is more. Måske også for at dække over, at tålmodigheden sjældent er med mig. Jeg er mere til det klassiske (og jeg har lært at sige klassisk frem for at kalde mig selv kedelig) og kan lide det simple, som dog gerne må være sofistikeret. Når man ikke er tøset, kan man naturligvis heller ikke blive tøsefornærmet, og så er jeg vist fuldt dækket ind, ikk? ;)
Nu vel, det er vist ikke alle som er af samme overbevisning, og jeg bestemmer jo ikke fuldt ud over hvordan andres perception af mig skal være. Heldigvis da. For selvom jeg sjældent bager cupcakes fandt jeg blandt bjerget af fødselsdagsgaver hele TO cupcake-stativer. Okay, jeg tager sgu udfordringen op! Fri mig for utålmodighed og giv mig pynt, sødme og kager i små forme, som ligner muffinforme til ukendelighed men absolut ikke er det! Jeg har tidligere gået og, måske til folks irritation, udtalt mig lidt om hvad forskellen er på en muffin og en cupcake. Min uforbeholdne mening understøttet af stærk subjektivt er, at en muffin er en slags halvsød brødtype, som amerikanere kan lide at spise som morgenmad på farten eller som et mindre sundt mellemmåltid. En kopkage, derimod, er en kage, der altså er sødere og hører til i dessertgenren, og oftest er den dekoreret sirligt og lidt for generøst med kvalmende sød frosting. Endelig har jeg fundet en kilde, som bekræfter mig i dette! Vigtigst er det at forstå, at en muffin IKKE er en cupcake, som har tabt sin pynt, og en cupcake er IKKE en muffin med smørcreme ovenpå. Alt det og flere krakilske detaljer om f.eks. hvor smør og olie hører hjemme kan du læse om her.
Efter at have gransket lidt rundt i blogverdenen efter gode cupcake-idéer, satte jeg mig for at lave rabarber-vanille-cupcakes med cream cheese frosting dyppet i digestive-krummer. Med i slutspurten var også kaffe-valnødde-cupcakes og chokolade-cupcakes, men synes altså den her cheesecake-wannabe lød temmeligt tillokkende. Og det kan jeg love for at de også er! Det dér digestiveknas er SÅ lækkert! Opskriften har jeg fundet hos MissMuffin, og har blot foretaget nogle bittesmå ændringer. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den - jeg fik altså kun 9 cupcakes og ikke 12, som opskriften foreskriver.
Picture
Cheesecupcakes med rabarber, 9-10 stk
120 g hvedemel
140 g sukker
40 g blødt smør
1 1/2 tsk bagepulver
2 tsk vanillesukker
120 ml kærnemælk/A38
1 æg
5 spsk rabarbermarmelade/kompot

Frosting
50 g blødt smør
ca. 200 g flormelis
150 g philadelphia
4 digestivekiks

Tænd ovnen på 170 grader. Kom mel, sukker, smør, bagepulver og vanillesukker i en skål og pisk det sammen. Tilsæt kærnemælk og æg, og pisk til dejen er ensartet. Kom dejen i muffinforme sat i et muffinbræt, fyld formene 2/3 op. Kom en halv spsk rabarbermarmelade (jeg brugte hjemmelavet) ned i hver kage og rør let rundt med en teske. Smæk kagerne i ovnen og bag dem i ca. 20-25 minutter. De skal tage let farve. Køl kagerne helt af, først i formen, dernæst på en rist (eller i dit cupcake-stativ, virkelig praktisk!).
Til frostingen piskes det bløde smør med flormelis. Jeg hældte bare flormelis i på gefühl. Kom dernæst philly ned i denne blanding, også på gefühl afhængigt af hvor ostet du synes - jeg kan godt lide at det er lidt syrligt. Pisk nu massen luftig, dette tager er par minutter med el. Jeg vil gerne have en køkkenmaskine til at gøre den slags for mig! Knus digestive-kiksene (altså smadder dem, ikke kramme) i en dyb tallerken. Smør frostingen på kagerne og dyb hver enkelt ned i digestive-støvet. Stil cupcakes'ne fint i holderen og spis gerne en ekstra af dem - ingen ved jo, hvor mange du havde til at starte med ;)
Det var meningen, jeg ville have et par stykker med til kontorslipsene. Men da der ekstraordinært var dessert i vores kantine idag, og det var en særdeles god tiramisu, glemte jeg alt om det og har nu lidt ekstra cupcakes at tøse mig med :)

Ps. Opbevar på køl hvis de ikke bliver spist med det samme. De smager dælme godt!!
Picture
3 Comments

Lillemors brunsviger

26/7/2011

9 Comments

 
En af mine ældste (altså som i kær gennem mange år, og ikke som i gammel) veninder, Elizabeth, har en kærlighed til brunsviger der overgår de flestes. Faktisk bagte jeg nok min første brunsviger nogensinde til hendes fødselsdag engang i gymnasiet, og det var altså dengang hvor jeg ikke var særlig ferm i et køkken, men dog fuld af enormt gode idéer (synes jeg ihvertfald selv!). Jeg ville nemlig være smart og køle kagen lidt af inden taxaturen over til hende, og satte derfor brunsvigeren udenfor en tur. Da hun har fødselsdag i december resulterede det desværre i en stenhård og ret grim brunsviger - upsi. Heldigvis så hun charmen i det og vi spiste alle slikket ovenpå ;)

Jeg har siden eksperimenteret lidt med den fynske hellighed, som i øvrigt udtales "brånsviger" og ikke bruuunsviger, som sjællændere og andet djævelskab nogle gange ynder at gøre det. Men de fatter jo heller ikke hvordan man laver en ordentlig brunsviger (ihvertfald ikke bagere herovre), så jeg overvejer at tilgive dem. Faktisk må jeg tilstå, at jeg også selv har haft svært ved at opnå den helt rigtige magi med min brunsviger. Engang lavede jeg (også til Ellys fødselsdag) én fra hjerteforeningen, men det kan BESTEMT ikke anbefales - jeg må have fået en hjerneblødning siden jeg stolede på den halvfrelste opskrift. For noget tid siden prøvede jeg Anne au chocolats opskrift, som var god, men bare ikke helt snasket nok efter min mening. Nordmanden var dog temmelig vild med den! Jeg har også forsøgt mig med den fra Karolines Køkken, som min mor lavede da mig og min søster var små, men uden det samme resultat. Jeg spidsede derfor ører den dag, den ærkeægte fynbo Elizabeth nævnte at hendes veninde, med tilnavnet Lillemor, bagte den mest fantastiske, snaskede brunsviger, og jeg måtte bare have opskriften. Den her brunsviger er altså bare go'kendt, og jeg kan kun anbefale den - jeg skifter ihvertfald ikke opskriften ud! Husk at smide en pose matadormix på som pynt :)
Picture
Jeg smager SÅ godt!
Lillemors Brunsviger
2 dl sødmælk
25 g gær
1/2 tsk salt
2 spsk sukker
35 g smør, blødt
350 g hvedemel

Snask
50 g kagecremepulver
2 dl sødmælk
125 g smør, blødt
250 g brun farin

Lun mælken i en lille gryde til det er lillefingervarmt. Har aldrig forstået hvorfor det skal være lige præcis lillefingertemperatur - adskiller denne finger sig temperaturmæssigt fra de andre, og er den især pejlemærke for succes med gærdej? Eller er lillefingeren statistisk set renere end de andre? Tænk lidt over det mens du venter på den rette temperatur. Hak gæren i stykker i en skål og kom den lune mælk over, så opløses den lettest. Kom salt, sukker, blødt smør og mel i og ælt dejen. Den skal være klistret. Dæk skålen med et viskestykke og lad den hæve 30-45 minutter.
Tag smørret til snasken ud i god tid. Forvarm ovnen til 175 grader (alm ovn). Find et fad ca. 28x38 cm og smør det eller beklæd med bagepapir. Pisk kagecremespulveret med sødmælken med elpisker, i 2-3 minutter til en luftig creme. Rør brun farin og smør godt sammen med en ske og bland det med kagecremen. Rul dejen ud til et rektangel på størrelse med dit fad, det kræver ikke kagerulle da dejen er meget nem at arbejde med. Smør snasken udover, det ser ud af meget, og det er GODT! Bag den dejligste brunsviger i ovnen i 25-30 minutter. Køl let af og pynt med matadormix :) Smager fantastisk nybagt, men jeg synes næsten at den kun blev bedre efter nogle timer, hvor smagen af snask virkelig udfoldede sig!
Picture
Stemningsbillede da brunsvigeren kom på bordet :)
9 Comments

Fødselsdagskager

25/7/2011

7 Comments

 
Igår fyldte jeg 26, og jeg lyver ikke når jeg siger, at jeg har gået og glædet mig i flere måneder til at eksperimentere med et par kager (invitationer sendt ud i meget god tid). For nogle dage siden sendte jeg derfor en lille hilsen ud med kage-kodeord til gæsterne: en italiensk, en chokoladet, en frisk og én fra Fyn. Da jeg var lidt optaget i køkkenet (og i øvrigt blev voldsomt begavet fra alle retninger) fik jeg ikke taget nogle billeder af kagerne, så nedenfor ses et lille udpluk af de billeder, min søde veninde Marie fik taget. Udover kagerne lavede jeg Verdens Bedste Brød, som det så beskedent er blevet døbt, og det var brødets jomfrurejse i min ovn, men heldigvis endte historien bedre end Titanic. Brødet blev ledsaget af min nutella og rabarbermarmelade og, naturligvis, massevis af dejligt saltet smør. Mums, hvis jeg selv må sige det. Nedenfor en lille fotosession: til venstre OMG-kagen og den ydmyge vandmelon, midtfor Tiramisulagkage, og til højre ses en festklar brunsviger. Den friske kage var en citronfromage-cheesecake, som desværre ikke blev fotograferet.
Den første opskrift jeg vil starte med, er OMG-kagen, for den har jeg nemlig postet for en ti dages tid siden ;) Og den er fabelagtig! Flere påstår nu, at man ikke kan spise brownie uden den lækre topping. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Men altså, opskriften findes i indexet. Verdens Bedste Brød kan man finde under Kvalimad, som har en meget god "brugsanvisning" og fyldestgørende diskussion af metode under kommentarer. Vil dog alligevel skrive hvordan jeg gjorde, for synes det fungerede ret godt, og så er det smart at kunne huske de små ting til senere :)

Verdens Bedste Brød bagt i Römertopf
5 dl vand
Gær på størrelse med en ært
2 tsk salt
7,5 dl hvedemel
1 dl rugmel
1,5 dl havregryn

Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt og hvedemel, rugmel og havregryn, og rør dejen sammen med en grydeske. Den skal være klistret og du behøver ikke røre længe. Dæk røreskålen med et viskestykke og efterlad den på køkkenbordet i 12-18 timer, jeg lod min stå i 18 timer. Efter hævningen vendes dejen ud på et meldrysset bord. Fold dejen sammen et par gange med hænderne på forskellige leder. Bare et par gange, lidt tilfældigt. Kom lidt olivenolie i bunden af din røreskål og drys med mel, og kom dejen heri. Lad den efterhæve i to timer. Kom din römertopf (eller din støbejernsgryde) ind i din kolde ovn. Forvarm ovnen til 250 grader med gryden inde i, dette tager ca. en halv time i en ganske ordinær, lidt gammel uden rynker, lejebolig-ovn. Jeg skilte låget fra bunden af min römertopf og lod dem blive varme ved siden af hinanden. Når ovnen er varm nok, tages bunden ud, sæt den på en bordskåner. Hvis römertopfen sættes på en våd overflade kan den flække, så pas på. Drys lidt mel i bunden af gryden/topfen og hæld forsigtigt dejen ned i, brug evt. en dejskraber for at løsne dejen fra skålen. Sæt låget på og kom gryden i ovnen, og bag ved 250 grader i 30 minutter. Tag så låget af, og bag videre uden låg i 15 minutter ved 230 grader. Vip brødet ud på en bagerist og lad det køle af i en time eller to. Server.
Picture
Værsgo - Verdens Bedste Brød, ingen over, ingen ved siden!
Citronfromage-cheesecaken er egentlig min mors citronfromage som møder en knasende digestive-bund, de forelsker sig og bliver pyntet 80'er-agtigt med flødeskum i tylle. Jeg har selv hittet på denne kombination, og det blev ret godt, for både citronfromagelovers og -skeptikere kunne lide den. Det til trods for at jeg frygtede det var gået galt med husblassen og at bunden føltes som groft sand da jeg arbejde med den - lørdag aften var jeg altså tæt på at smide denne kage ud af vinduet i frustration, men det var godt jeg ikke gjorde det! Citronfromagen er lavet efter mors gode opskrift, og jeg gangede med halvanden for at få den til at passe til en springform på 25 cm. Desværre ingen billeder af den luftige sag, så bær over med mig :)

Citronfromagecheesecake
50 g smør
150 g digestivekiks
6 blade husblas
6 æggeblommer
6 æggehvider
150 g sukker
2 citroner, revet skal af
2,5 citroner, saft af (1,5 dl)
2,5 dl piskefløde

Tag et fint fad og sæt randen af en springform herpå. Vend springformen således, at bunden af springformen kan bruges som top senere. Smelt smørret og knus digestive-kiksene. Rør det sammen og tryk det ud i bunden af fadet langs springformens kanter. Stil fadet i køleskabet. Fyld en skål med vand og kom husblassen heri, et blad af gangen, de skal være helt dækket med vand. Lad det stå i 5-10 minutter. Imens rives skallen af citronen (elsker den duft!!) og saften presses. Husk at det KUN er det gule af skallen, der skal rives. Det hvide smager hæsligt bittert. Hæld saften i en lille gryde og varm det op til fingervarme. Knug husblassen fri for vand og kom den ned i citronsaften. Husblassen skal smelte heri. Sæt gryden til side for at svale helt af. Imens piskes æggeblommer med sukker og citronskal, til det bliver lyst og luftigt. Pisk æggehviderne i en anden skål (SIRLIGT rene piskeris). Tjek at citron-husblas-saften er kølet af og kom en smule af æggeblommeblandingen ned i gryden. Rør rundt og kom denne blanding ned til resten af æggeblommeblandingen, under kraftig omrøring. Nu kan man vælge af køle æggeblommemassen af 5-10 minutter i køleskabet, dette gjorde jeg dog ikke. Vend nu forsigtigt de stiftpiskede æggehvider ned i æggeblommeblandingen, og opnå en ensartet masse. Nu skal du vente tålmodigt på, at blandingen tykner. Når den begynder at stivne hældes den op i springformen, og bunden af springformen sættes på som låg. Ind i køleskabet i nogle timer eller natten over. Når tiden til pyntning er kommet, piskes fløden til flødeskum og kommes i en sprøjtepose med stjerneformet tyl. Lav et mønster på kagen efter dit humør og server, evt. med flødeskums-supplement i en skål ved siden af. En klar favorit hos mig :)

Opskriften på den dejlige fynske brunsviger og favoritten: tiramisulagkagen blogger jeg om senere. Vil dog lige advare om et afhængighedsforhold til brunsvigeren. En håndfuld ægte fynboere kan ikke tage fejl: snaskethed magen til denne skal man lede længe efter!!
7 Comments

Tunella - nej nutella! To-i-én-indlæg

22/7/2011

2 Comments

 
Picture
Nogle ord har jeg trang til at sige bagvendt, så meget at jeg faktisk nogle gange kommer til at sige det forkert helt naturligt. Idag har jeg lavet denne dejlige tunella til fødselsdagen på søndag (jaja - hellere nævne det én gang for meget end én gang for lidt, ikk? ;)). Nordmanden prøvesmagte da jeg havde travlt med at lave rabarbermarmelade, og dommen blev masser af "mmm" og "den er meget bedre end den originale". No offence overfor nutella-lovers, men selvfølgelig er den da det - alt der er godt, bliver som regel kun endnu mere eminent når det er hjemmelavet! Og så var det pærelet, så det skal helt klart laves oftere.

Tunella
1,3 dl piskefløde
100 g mørk chokolade, jeg brugte Odense Marcipan 55%
30 g norsk melkesjokolad
45 g smør

 
Chokoladen hakkes groft og kommes i en skål. Fløden varmes op i en gryde til det koger. Overhæld chokoladen med den kogende fløde. Rør godt og tilsæt smør, og rør indtil blandingen er ensartet. Hæld nutellaen i et glas og kom den på køl. Jeg ved endnu ikke hvor længe den kan holde sig, men regner egentlig ikke med at det er en information, man har brug for ;)
Picture
Jeg fik også lavet denne rabarbermarmelade, som virkelig dufter SKØNT! Det er første gang jeg laver marmelade selv (igen - hvorfor, når det er så let?). Jeg er faktisk ikke den store marmelade-fan på den måde, at jeg ofte glemmer at bruge det, men når man får det på nybagt brød eller til pandekager, er det bare lækkert. Og især hjemmelavet. Jeg havde egentligt tænkt mig at bruge en mængde sukker svarende til den halve mængde rabarber, men da jeg læste på rabarberindpakningen at disse er den sødeste sort, skær jeg lidt ned på sukkermængden. Vi skal jo heller ikke risikere at gæsterne hver og én går hjem med sukkerchok efter søndagens kagegilde :) Nu har jeg selvfølgelig ikke fået noteret mig hvilken rabarbersort det så lige var (amatør-agtigt), men kan kun sige: prøv dig frem med sukkermængden, så den passer til hvilken frugt og/eller bær, der bruges.

Rabarbermarmelade
400 g rabarber
135 g sukker
1 spsk vand
1 spsk citronsaft
1/2 vanillestang

 
Skær rabarberne i 2-3 cm stykker og kom dem i en gryde med resten af ingredienserne. Kog ved  middel varme uden låg til en passende konsistens nåes, ca. 15 minutter. Rabarberne skal være møre. Tag vanillestangen op og køl massen let af, før den kommes på glas. Husk, at konsistensen er mere flydende når den er varm, end kold. Citronsaften forlænger holdbarhedstiden og giver selvfølgelig også lidt smag :) Aner ikke hvor længe den kan holde sig, men regner da med at den er god en tre-ugers tid, hvis der er noget tilbage efter søndag!
2 Comments

Sommermorgenmad

21/7/2011

2 Comments

 
Picture
I disse dage bruger jeg meget af min tid på at planlægge de kager, der skal på bordet til fødselsdagsselskabet på søndag, i anledningen af min 26-års fødselsdag. Puha, godt man stadig er i en alder, hvor man kan sige det højt ;) Derfor bliver der desværre ikke bagt og blogget så meget lige nu - men jeg tager stærk revanche efter weekenden, hvor jeg håber at kunne fremvise nogle lækre billeder og bringe nogle gode opskrifter :)
Et lille hygge-indlæg slipper I dog ikke for. Jeg har nemlig opdaget glæden ved skyr. Jeg vil normalt kategorisere mig selv som temmelig ortodoks, når det kommer til valg af morgenmad. Jeg kan gladeligt spise det samme hver morgen flere måneder i træk, og i de sidste par år har jeg været slave af havregrøden, lavet på halvt vand, halvt mælk og krydret rundhåndet med kanel og en smule peber (!) i kogefasen. Har jeg god tid, river jeg allerhelst et æble og kommer i grøden også. I sommermånederne kan sådan en omgang grød dog godt blive lidt varmt at lægge dagen ud med, så nu er jeg blevet ret glad for både A38 og det islandske skyr (som udtales skir, har jeg forstået). Efter en tur på Bo Bechs Geist igår aftes, som dels blev lækker og indholdsrig på procenterne, dels en smule sen, er det altså mest tiltalende for mig med en let og frisk morgenmad. Danske jordbær og skyr fra Levevis, og jeg er på benene igen :) I øvrigt vil jeg anbefale Geist. Fed stemning og lækre, nytænkende retter - bl.a. fik jeg både bananolivenoliesorbet og Bos version af tiramisu til dessert, virkelig lækkert!
Picture
2 Comments

På en bountystrand..

18/7/2011

4 Comments

 
I disse sommetider (når solen altså gider stå op på arbejde) synes jeg at jeg oplever en øget kokos-craving. Egentlig har jeg det ret blandet med kokos, eller måske nærmere mit eget ”system”: dutter godt i kager og sødt (og drinks!) men ikke i supper og kødgryder. Efter mit sidste hit med rabarber-kokos-kager har jeg haft lyst til at videreudvikle idéen lidt. Jeg har forsøgt mig med en mere bounty-agtig udgave tilsat et frisk pift af sommer i form af lime. Mange af ingredienserne fra mit sidste eksperiment går igen i denne, her har jeg dog valgt at bage fin rund kage i stedet for små i muffinsforme.

Bountykage
100 g smør
140 g mel
30 g grahams- eller rugmel
80 g kokosmel
200 g sukker
2 tsk natron
3 dl A38 eller kærnemælk
100 g mørk chokolade, groft hakket
1-2 lime + 2-3 spsk sukker


Tænd ovnen på 175 grader. Jeg bagte min ved 200 grader i ca. 25 min., men så får den en lidt mørk overflade – så næste gang vil jeg afprøve en lidt lavere temperatur og længere tid. Smelt smørret og lad det køle let af. Bland hvedemel med grovmel, kokosmel og natron, og rør også sukker heri. Tilsæt det smeltede smør sammen med kærnemælken/A38. Rør til sidst hakket chokolade i. Fordel dejen i en springform på 25 cm, foret med bagepapir. Bag kagen i ca. 35-40 minutter, hold øje med bountystranden. En spisepind skal komme ren op af kagen. Prik kagen let med en kødpind, grillspyd eller whatever comes in handy. Imens kagen bager laves limesiruppen. Pres saften af limefrugterne og kom det i en lille gryde med sukker. Reducer til sirup, ca. 5 minutter, og hæld over den prikkede, nybagte kage. De lime jeg havde liggende, var til min gru ikke økologiske, så jeg brugte ikke skallen. Er sikker på at lidt friskrevet øko-limeskal i kagen og/eller som pynt ikke ville gøre kagen dårligere :) Karakteren 10 er blevet givet!
Picture
4 Comments

OMG-kagen

14/7/2011

56 Comments

 
Picture
Jeg har gang i noget heftigt selvpineri nu her. Idag starter historien nemlig med, at jeg sidder og dufter til en meget velduftende, nybagt chokoladebrownie, som jeg desværre ikke selv skal nyde noget af. Mit gode kagehjerte er vel nærmest kammet over og græder lige så stille (når det altså ikke lige stiller mig spørgsmålet HVORFOR?). Hvorfor: 1. bager du sådan en ekstremt fristende kage, uden selv at smage? 2. hørte du ikke efter, da din veninde i telefonen netop foreslog, at man da lige kunne bage en miniudgave i en lille Le Creuset-hjerteform til sig selv? Ved stadig ikke hvorfor. Det er virkelig i modstrid med min ubestridte brownie-afhængighed. Kagen er til nordmandens arbejde, fordi han har sidste vagt og der skal siges farvel med god manér. Da han foreslog at tage afsked med kollegaerne med en købekage (gys!) måtte jeg da lige, med viftende hænder og noget højere stemmeføring, straks afbryde og malende forklare, hvilke kager der i stedet kunne bages og medbringes. Når man er kæreste med en kageblogger, er der altså visse ting man ikke kan tillade sig, synes jeg jo.. En brainstorm startede som altid. Valget faldt på den her browniekage med flødeosttopping, som jeg altså har døbt OMG-kagen inde i mit hoved. Jeg har haft et godt øje til den siden jeg spottede den hos Matildenspitze, og da jeg så den hos Xenia for nyligt, var mindet om forelskelsen vagt til live, og den rykkede lige et par takker opad på min kagebageliste. Valget af kage møder positive argumenter, da den er nem at transportere og man kan regne med, at flertallet kan lide den. Et lille modargument er, at jeg ikke selv har smagt den.. Men nogle gange må man jo ofre sig! Dette undskylder også de lidt upolerede billeder, da en portionsanretning ligesom ikke var mulig. Selvom I kan finde opskriften på de andre sider, skriver jeg den alligevel her, sådan som jeg lavede den.
Picture
Chocolate ocean..
OMG-kage
25o g smør
100 g valnødder
100 g mørk chokolade
5 æg
500 g sukker
100 g kakao
120 g hvedemel

Topping
200 g flormelis
75 g blødt smør
150 g flødeost
30 g kakao

Tænd ovnen på 185 grader, eller 170 grader varmluft. Hak valnødder og chokolade groft. Smelt smørret og lad det køle let af. Pisk æg og sukker sammen til en lys og luftig masse. Bland hvedemel og kakao og vend det i dejen. Tilsæt smeltet smør, og tilsidst røres valnødder og chokolade i. Hæld dejen i en form foret med bagepapir eller smurt. Jeg brugte en bageform på 25x35 cm. Bag den i 30-40 minutter, min fik 30 minutter. Tjek kagen: en pind skal komme op ad kagen med en smule dej på, så den skal altså være som en brownie er bedst og ikke gennembages.
Til den snaskede topping elpiskes det bløde smør med flormelis og kakao. Tilsæt kold flødeost og pisk i nogle minutter til det bliver luftigt. Smør på kagen og håb på, at du må sætte tænderne i kagen.. Fortsættelse følger når jeg forhåbentlig har enten smagt en lækker lille rest eller får den halvnorske anmeldelse. 
NB: det er en menneskeret at slikke skålen ren efter topping. I Guder det er godt!! Jeg ærgrer mig nærmest over ikke at have smagt den før. Den her skal man ikke gå glip af! Håber at kagen er den værdig :)
Picture
Topping fra Himlen. I loooooove it!
56 Comments

Den uartige chokoladekage

10/7/2011

2 Comments

 
Picture
Så er der dømt sødsuppe!
Picture
Jeg har langt om længe fået lavet en organiseret to-bake-liste. Listen indeholder klart nok de kager, jeg gerne vil have bagt, link til hvor opskriften skal opdrives og eventuelt en lille sidekommentar om hvorfor eller hvilken anledning. Yes, Praktiske Gris er blevet mor til fem og flyttet på landet og har kun et formål i livet, fristes en og anden til at tro. Naughty chocolate fudge cake fra BBC Good Food kom på listen, da jeg har en nordmand som er helt ekset med og ALTID sulten efter chokoladekage. Vel og mærke den slags chokoladekage, jeg ofte og ganske fordomsfuldt stempler som anonyme og intetsigende, du ved, en typisk "klassens-time"-chokoladekage. Denne her kage så dog ud til at kunne kombinere det bedste af to verdener: luftig chokoladekage med fed og snasket smørcremefyld. På denne måde ville jeg ikke gå helt på kompromis med mig selv (og min hang til snask). Kagen fik virkelig skudt mine fordomme ned, for den smagte simpelthen fantastisk! Kagedelen er utrolig luftig og på samme tid saftig, mens toppingen bare er en drøm, til trods for de simple ingredienser. Helt igennem herlig. Dette er fra nu af min nye chokoladekage-opskrift. 
På sådan en søndag, hvor nordmanden kom hjem efter at have overarbejdet og holdt sig vågen i 24+ timer, fik jeg lyst til at gøre kagen ekstraordinært kær og pyntede den fint med norske favoritter. Ja, sikke en sød kæreste den nordmand har, hva? ;) Opskriften kan findes på linket, men jeg har lavet et par justeringer (herunder fordoblet mængden af snask), så jeg bringer den alligevel her, sådan som jeg lavede den.

Den uartige chokoladekage
175 g mel
2 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
1 tsk natron
1 tsk vanillesukker
2 spsk kakao
150 g sukker
2 æg
1,5 dl olie, raps- eller solsikke
1 dl mælk
0,5 dl creme fraiche
2 spsk lys sirup
Snask
150 g smør
350 g flormelis
6 spsk kakao
lidt mælk

Tænd din ovn på 180 grader. Beklæd en springform på 25 cm med bagepapir. I en skål blandes mel med bagepulver, salt, natron, vanillesukker og kakao. Rør sukker i og sørg for at røre eventuelle klumper ud. Lav en fordybning i sukker/mel-bjerget og kom sirup, æg, mælk, creme fraiche og olie herned. Pisk blandingen sammen med elpisker på laveste hastighed. Bag kagen i 30 minutter, eller til en kineserpind kommer ren op når den stikkes ned i midten af kagen. Køl kort kagen af i formen og vend den herefter ud på en rist.
Til snask piskes smørret blødt, og flormelis tilsættes lidt efter lidt sammen med kakao. Smag dig frem til den perfekte sødme. Brug en smule mælk for at opnå en konsistens, der nemt kan smøres på kagen. Del kagen i to med den store brødkniv og smør cremen på bunden. Kom toppen af kagen på og dæk sider og top med mere creme. Pynt evt. kagen og den er klar til servering!
Picture
Savlende lækker..
2 Comments

Kagen, de kaldte Bruni

6/7/2011

2 Comments

 
Picture
Jeg har ofte lyst til brownies. Derfor bager jeg tit én. Denne gang blev det klassikeren, som nok er den kage, jeg har bagt flest gange. Overhovedet. Alle elsker den nemlig, den er hurtig at lave og temmelig transportérbar. Jeg har bagt den så mange gange, at jeg kan opskriften udenad og vil påstå at jeg kan gøre det i søvne. Jeg har ihvertfald været tæt på flere gange.. Du har muligvis opskriften i en kagebog på hylden, men måske er du ikke klar over, at den ligger der og venter på at blive læst og bagt af dig. Denne brownie er fra Kager Der Smager og der er den døbt Saras chokoladekage. Med opskriften følger en lille fortælling om, at den smager som om du har brugt lang tid og en masse dyr chokolade i fremstillingen. Og det passer! Med et minimum af ingredienser og tidsforbrug er den oplagt at bage om aftenen lige inden du hopper i seng eller om morgenen, halvt på vej på uni. Godt, salgstalen slutter nu - run off to your kitchen and grab some real butter! Det er de få ingredienser, som bærer denne kage, så gør det nu ordentligt: rigtigt SMØR, økoæg, god kakao osv. Møder du en vanillestang er den også velkommen.

Bruni
100 g smør
2 æg
3 dl sukker
1,5 dl hvedemel
1,5 tsk vanillesukker
1 knivspids salt
4 spsk kakao, gerne med top
Nødder, jeg bruger helst valnødder eller hasselnødder

Tænd ovnen på 160 grader. Bogen foreslår 150-175, men jeg har erfaret at 160+ er superb med min ovn. Hold øje med bagetiden første gang - ingen gider spise tør brownie. Smelt smørret i en gryde og lad det køle af. Rør æg og sukker sammen, ikke noget med elpisker, just stir (in it, Una!). Bland mel med vanillesukker, salt og kakao og hæld det i æggemassen sammen med det smeltede smør. Hæld dejen i dit browniefad foret med bagepapir og drys kagen med nødder. Nødderne kan også blandes i kagen, gør som du lyster. Bag kagen i en halv time og lad den køle helt af inden du sætter tænderne i den, helst dagen efter.
Ja, det var jo ganske simpelt. Men underspillet charme er en sikker vinder, og efter min mening til tider en mangelvare i disse cupcake/sugarpaste-tider.
Og navnet? I de gode BA-tider var mig og min makker bundet sammen i en symbiotisk tilstand hvor  tvivlsom humor var fast bestanddel. Man skulle nok have været der og jeg sparer jer derfor for historierne og nøjes med at nævne, at der blev bagt og spist en pæn mængde Bruni.
Picture
2 Comments
<<Previous

    Forfatter

    Hunkøn, god årgang '85, hang til især kager, chokolade og hverdagsluksus. Læs mere småsnak og løs filosofi i Bloggeren Bag.

    Picture
    På Instagram? Find mig på @shiauchingmaiken
    Picture
    bloglovin

    RSS Feed

    Mine yndlings:

     - Ostekage med hindbær
     - Chokolademoussekage
     - Den Ultimative
     - Pesto
     - Snickerskagen
     - Cheesecake
     - Scones
     - Browniefavorit
     - Verdens Bedste
     - Soyamandler
     - Kastanjetrøffelkage
     - OMG
     - Blomkålssalaten
     - Daimislagkage
     - Squashkage
    Picture

    Kategorier

    All
    Anbefaling
    Cookies
    Dessert
    Desserter
    Et Frelst Alternativ
    Fisk
    Frokost
    Hovedretter
    Kager
    Konfekt
    Mad
    Salater
    Slik
    Snacks
    Snik Snak
    Snik-snak
    Supper
    Tilbehør
    Tilbehør
    Valentine

    Picture

    Arkiver

    January 2015
    May 2014
    February 2014
    December 2013
    November 2013
    September 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011


Powered by Create your own unique website with customizable templates.