Som lovet et par billeder af den føromtalte kransekage. Der er prøvesmagt, og det er lækre sager!
Stammerne er med nougat og toppene ren kransekage.
Vi smages i det nye år! ;)
|
... et fantastisk nytår derude!
Som lovet et par billeder af den føromtalte kransekage. Der er prøvesmagt, og det er lækre sager! Stammerne er med nougat og toppene ren kransekage. Vi smages i det nye år! ;)
4 Comments
Jeg er ret vild med kransekage. Derfor er det også en ære, at det er mit bidrag til årets nytårsfest. Med champagne, naturligvis. Jeg skal til Odense, så det er rigtig dejligt at kagerne kan laves i god tid i forvejen og er velegnede til Ud og Se over storebælt. Nok snak - her kommer nemlig en lille guide til, hvordan kransekagen bare bliver superb. Den kræver ganske vist lidt tid og kærlighed og en tur i fryseren, men så bliver kransekagen til gengæld også bedre end den, en eller anden havde medbragt til sidste års fest ;) Er tiden knap, så drop alt det med at lade stå på køl og lav kransekagemassen og form den til brød i ét hug. Gå dog ikke udenom trin 3 med tørringen af kransekagen. Den bliver meget pænere! Kransekage, til 10-15 personer 500 g ren rå marcipan 200 g rørsukker 3 æggehvider (100 g) 50 g nougat 50 g hasselnøddeflager 100 g mørk chokolade Flormelis Trin 1: Start med at røre sukkeret ud i æggehviderne i en skål. Rør det godt sammen, og sæt på køl i en times tid, så opløses sukkeret nemlig. Trin 2: Skær marcipanen i mindre stykker, og ælt den sammen med sukkermassen. Kransekagemassen skal være ensartet. Stil på køl igen, mindst et par timer eller evt. natten over. Trin 3: Form små brød/kranse/toppe eller brug tyl og opnå den ønskede form på din kransekage. Jeg lavede to slags: små aflange stænger med nougat og rene, runde toppe. Kom bagepapir på en bageplade, som sættes ovenpå en anden bageplade. Dette er for at forhindre, at kransekagen får en hård og træls bund. Til stængerne skæres nougaten ud i 20 aflange stykker, og der laves en lille bund af kransekagemassen. Kom nougatstangen herpå, og fordel herefter kransekagemasse ovenpå som "låg". På dette stadie gør det ikke noget, at det ikke er helt pænt. Toppene laves ved at trille små bolde i hænderne på størrelse med en golfbold. Jeg fik 20 nougatstænger og 15 toppe. Lad dem stå og tørre i 30 min. på bagepladerne. Trin 4: Dyp hænderne i koldt vand, og hav hasselnøddeflagerne parat. Tænd også gerne ovnen på 200 grader. Med fingrene formes toppene og stængerne nu, så de får en pænere facon. Det er nemt at lave denne finish når de har stået og tørret lidt! Drys hasselnøddeflagerne på kransekagerne med nougat, tryk dem let fast. Trin 5: Bag kransekagen ved 200 grader i 8-12 minutter på begge bageplader. Hold øje med dem, så de ikke får for meget. Lad dem køle let af på bagepladen, derefter på en rist. Trin 6: Frys kransekagerne når de er kølet af. Kransekagen bliver nemlig endnu bedre efter sådan en tur. De kan sagtens holde sig nogle uger, men er du i tidspres, nøjes du med en dag eller to. D.30. om aftenen tages kransekagerne ud, og d.31. om formiddagen kan du pynte amok. Toppene (uden nougat) dyppes i smeltet mørk chokolade, og dekoreres evt. med en tyk glasur lavet af flormelis og lidt æggehvide. Jeg opdaterer senere med et billede af de færdigt pyntede kransekager. Nu er de nemlig på vej i fryseren for at blive dejligt lækre!
Så nåede jeg alligevel at bage småkager i år inden jul - lige på falderebet! :) Jeg har haft alle mine eksaminer i december i år, så derfor har der ikke været overflod af tid til småkagebagning. Eller, alt er jo et spørgsmål om prioritering, ikk? Jeg ville egentlig gerne have bagt vanillekranse, da en af mine søde veninder havde tippet mig med en opskrift fra Den Gamly By i Aarhus, men da jeg ikke har værktøj til at lave det fine mønster, besluttede jeg mig istedet for at lave disse lækre håkonskager. De har nemlig fået utrolig god omtale hos Himmelske Kager, hvorfra jeg også har tyvstjålet opskriften. Og det er helt fortjent. Denne småkage er smækfyldt med dejlige vanillekorn, masser af smør og marcipan. En fint kant af rørsukker danner en knasende ramme rundt om den skønne småkage, som smager dejligt af smør - præcis som en småkage skal! Derudover er jeg også vild med småkagens navn. Jeg sender nemlig et par poser med min kæreste til Norge, som svigermor og højgravid svigerinde kan nyde godt af :) Håkonskager, ca. 90 stk 200 g smør 90 g flormelis 75 g marcipan 1 stor, fed vanillestang 250 g mel Derudover: 1 æg Rørsukker Start i god tid med at tage smørret ud, så det bliver lækkert blødt. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud, bland med flormelis. Kom smør og marcipan ned i denne blanding, og rør det godt sammen. Tilsæt nu mel, og ælt hurtigt sammen til en dejkugle. Stil på køl i ca. en time. Efter en times tid tages dejkuglen ud. Form 2-3 dejpølser, det vigtigste er at diameteren er ens, længden er ligegyldig. Diameteren skal være ca. 2,5 cm. Pak hver pølse ind i husholdningsfilm og sæt dem på køl til dagen efter. Dagen efter piskes ægget sammen, og hver rulle småkagedej pensles med æg og rulles i rørsukker. Skær nu skiver af dejrullerne, på ca. 4-5 mm. Det er vigtigt, at de bliver lige tykke. Læg dem på en bageplade med bagepapir med lidt afstand imellem, for de flyder lidt ud. Denne portion kan passende fordeles på 2½ bageplade. Bag dem ved 175 grader, midt i ovnen, i ca. 9-12 minutter. Jeg kan bedst lide når småkager ikke er for mørke og sprøde, så jeg gav dem 9 minutter og synes det er perfekt. Lad småkagerne køle af på en rist og opbevar dem derefter i en tætsluttende dåse. Glædelig jul herfra! :)
Min søster gav mig et glas med disse fine pebernødder i værtindegave til min julefrokost i tirsdags. De smager SÅ godt - elsker hjemmebagte pebernødder! Hjemme hos os har vi aldrig rigtig bagt julesmåkager, da min mor jo er kineser, og min far ikke ligefrem var ferm i et køkken..
Derimod kan jeg tydeligt huske min søsters pebernødder fra dengang, man havde hjemkundskab i skolen. Købe-pebernødder har jeg aldrig brudt mig om. Jeg har desværre ikke nået så meget julebag i år som jeg gerne ville, men kan løfte sløret for at der er småkager på vej, så der kommer en opskrift imorgen :) I går holdt jeg julefrokost for mine tøser, og traditionen tro havde jeg besluttet, at maden ikke skulle være a la traditionelt julebord. Jeg synes nemlig altid at jeg er ved at kløjs i and, rødkål, leverpostej og sild i ugen op til jul. Det var dog ikke helt gennemtænkt, for jeg har haft pænt meget lyst til ris a la mande. Det har jeg nemlig kun fået én gang i år indtil videre - og hvad gør man så, for ikke at bryde sine egne love? Man laver naturligvis en ris a la mande-lignende dessert! Jeg fandt på at lave en parfait med dejlig vanille, amarenakirsebær og mandler. Så er alt det bedste fra ris a la manden bevaret, men i en mere luftig og "let" dessert :) Som sædvanlig når jeg har gæster og musikken spiller, får jeg ikke taget helt så gode billeder, så nu kommer der lige en fotosession af det smukke glas med de lækre kirsebær! Jeg elsker duften af amarenakirsebærene! Juleparfait, ca. 15-20 personer
2 dl rørsukker 1 vanillestang 10 æggeblommer 1 liter piskefløde 1 glas amarenakirseær (600 gram) 200 g hakkede mandler 200 g hvid chokolade Skrab kornene ud af vanillestangen og bland dem med rørsukkeret. Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt. I en anden skål piskes fløden, men pisk højst 1/2 liter ad gangen - ellers bliver flødeskummen let grynet og ujævnt fluffy. Tag kirsebærrerne op uden for meget væske og hak dem i halve eller kvarte. Hak også mandler, du bestemmer om de skal være smuttede eller ej. Bland forsigtigt æggemassen, kirsebær og mandler i flødeskummet. Kom evt. et par spiseskefulde af væsken fra kirsebærene i også. Fordel parfait'en i en lufttæt beholder og frys til dagen efter. Tag isen op ca. 20 minutter før den skal spises, og pynt med hakket hvid chokolade. Uhm! Har du ikke fået lavet æbleskiver endnu? Så kommer der lige en opskrift her, så du kan nå det inden sidste advent imorgen. Jeg ELSKER æbleskiver, men de skal skal skal skal død-og-pine være hjemmelavede. Jeg har én gang fået nogle gode købe-nogen, men ellers synes jeg altså nærmest de giver mig associationer om krydderboller og det, der er værre.. Jeg synes slet ikke jeg har drukket nok glögg, spist nok marcipan, æbleskiver, småkager og alt andet julet i år. Efter jeg fik F E R I E igår satser jeg stort på at lave om på det :) Jeg lagde ud med æbleskiver (og glögg). Opskriften er fra Frøken Jensens, som jeg dog har ændret lidt på - man kan jo ikke kalde dem æbleskiver, hvis der ikke er æbler i, vel? ;) Desuden kan jeg bedst lide, når de ikke er alt for søde, men derimod med en masse syltetøj og flormelis on the side. Panden er støbejern og fundet engang i en fynsk gen'er, og jeg vil aldrig bruge anden pande til formålet. Frøken Nielsens æbleskiver 5 dl mel 1/2 tsk salt 2 tsk sukker 1 tsk kardemomme 1 tsk natron 1 tsk vanillesukker 2 små pigeonæbler, revet 3 æg ca. 4 dl kærnemælk Bland mel, salt, sukker, kardemomme, vanillesukker og natron. Pisk æggeblommer og kærnemælk sammen, kom revet æble i og rør melblandingen i. Lad dejen hvile i en halv times tid. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen. Hæld dejen i en kande. Varm din æbleskivepande godt op og kom lidt smeltet smør i hvert hul. Fyld hullerne 3/4 op med dej, og vend forsigtigt æbleskiverne når dejen begynder at stivne. Vend dem kun så kanten stikker lodret op, og når den nederste del begynder at stivne, vendes de igen. Sådan får man helt runde æbleskiver :) Hold dem lune i ovnen mens du bager resten - gerne med et glas glögg over komfuret. Der blev et par æbleskiver tilovers (gudskelov da, ellers ville jeg kunne trille stadigvæk) og dem har jeg smidt i fryseren. Hjemmelavede fast-food æbleskiver? Tiden vil vise, om det er en succes!
Selvom jeg for tiden mest af alt er optaget af at lege Damen til Eksamen, og jeg ynker over ikke at have nok tid til at lave alle de julegodter jeg gerne vil, bliver der alligevel tid til at bage en enkelt kage engang imellem. Faktisk har jeg ferie om to dage - fredag kl. 15 præcis - og har derefter ingen eksamener tilbage dette semester. Det er ikke sket siden 2006 at jeg kunne holde jul og nytår uden dårlig samvittighed! I mandags var jeg oppe til min anden eksamen i denne periode, og fejrede det med at bage denne lækre nougat-mazarin. Jeg havde længe haft planer om det, og nu skulle det være, og den blev (undskyld jeg praler) simpelthen fantastisk! Det er faktisk den første mazarinkage, jeg har bagt. Den blev skønnere end jeg turde drømme om, og jeg har derfor fundet dén mazarinkageopskrift, der skal følge mig.
Den er meget marcipanet, som jeg synes den skal være, med lidt bid takket være havregrynene. Belagt med nougat, men ville helt sikkert også være formidabel med mørk chokolade. Jeg (og andre) er allerede afhængige... Nougat-mazarinkage 150 g marcipan 100 g smør, blødt 135 g rørsukker 2 æg 50 g havregryn 40 g mel 1 tsk vanillesukker 1 spsk amaretto 100 g nougat Tænd ovnen på 175 grader. Riv marcipanen, og ælt den sammen med smør og sukker. Kom æggene i ét af gangen og ælt videre. Tilsæt havregryn, mel, vanillesukker og amaretto og fordel dejen i en springform på 18 cm foret med bagepapir. Bag den i ca. 25 minutter, eller til den er let gylden og lige netop gennembagt. Skær nougaten i skiver og kom på den lune kage. Når nougaten begynder at smelte, kan du smøre nougaten ud over hele kagen. Lad kagen køle af, og NYD! Har efterhånden læst om adskillige bloggeres positive oplevelser med hjemmegjort bounty, og nu blev det endelig min tur til ikke længere blot at lure misundeligt på andres billeder, men selv at lave en portion. Elsker du bounty, kan jeg kun sige: Kom i gang! Al den hype omkring dem er helt fortjent. Som min søster udbrød efter første bid: "Man kan ikke gå tilbage til almindelig bounty efter det her". Opskriften er simpelthen pinligt simpel, så skynd dig ud efter kondenseret mælk og kokos. Og chokolade - men det har jeg altid et lille lækkert lager af derhjemme.
Bounty en masse 1 dåse kondenseret mælk, 400 ml 300 g kokosmel 300 g mørk chokolade, ca. 55-60% Bland mælken med kokosmelet, og form små brød. Jeg fik vist en 30-40 stykker, så der er nok af dem. Sæt dem på køl en time eller mere, til det har sat sig, og overtræk dem herefter med smeltet chokolade. FRYD... Opskriften spottet hos Anne au chocolat, har blot opjusteret chokolademængden lidt - elsker et tykt lag chokolade! Da jeg boede i Odense, havde jeg på et tidspunkt den sødeste nabo. Det er løgn - det havde jeg faktisk op til flere gange. Men Anna var sådan én, man mødte i svalegangen uden for ens hoveddør og pludselig havde man stået og snakket i 40 minutter. Så skete der det, at jeg skulle flytte. Og pudsigt nok gik der ikke mere end en måneds tid, så skulle Anna også - lige ind i min nye opgang. En dag ved juletid blev vi enige om at der måtte bages honningkager. Og det er fra denne kagebagedag, at opskriften stammer fra. Honningkagerne her er en simpel udgave, hvor du ikke behøver at forberede dig flere måneder før. De er søde og krydrede, og dufter helt fantastisk når man har dem i ovnen! Og bagefter :) Nu er julen snart på vej, omend jeg lige har to eksamener som skal overståes. Jeg har nu bagt dem for 3. december i træk, og pynter dem altid med mørk chokolade. Kan kun anbefale dem, hvis du mangler lidt julestemning!
Honningkager, ca. 18 stk 2 dl honning 150 g smør 150 g sukker 3 dl kærnemælk 2 æg 500 g hvedemel 2 tsk natron 2 tsk kanel 1 tsk ingefær 100 g mørk chokolade Varm honning, smør og sukker i en lille gryde, til smør og sukker er smeltet. Afkøl massen til den er lunken. Tænd ovnen på 175 grader, og gør 18 muffinforme klar. Rør kærnemælken i honningblandingen lidt af gangen, og tilsæt derefter æggene ét af gangen. Bland mel med natron, kanel og ingefær og rør det i dejen. Hæld dejen i muffinformene (eller en kagemandsform), og bag kagerne midt i ovnen i ca. 20-25 minutter, til en strikkepind indsat i midten af en kage kommer ren op. Mens kagerne stadig er varme, kommes et stykke chokolade på hver kage. Lad den smelte og fordel lidt sløset og hyggeligt. Spis dem med en god veninde, det plejer jeg! :) |