Verdens Bedste Brød bagt i Römertopf
5 dl vand
Gær på størrelse med en ært
2 tsk salt
7,5 dl hvedemel
1 dl rugmel
1,5 dl havregryn
Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt og hvedemel, rugmel og havregryn, og rør dejen sammen med en grydeske. Den skal være klistret og du behøver ikke røre længe. Dæk røreskålen med et viskestykke og efterlad den på køkkenbordet i 12-18 timer, jeg lod min stå i 18 timer. Efter hævningen vendes dejen ud på et meldrysset bord. Fold dejen sammen et par gange med hænderne på forskellige leder. Bare et par gange, lidt tilfældigt. Kom lidt olivenolie i bunden af din røreskål og drys med mel, og kom dejen heri. Lad den efterhæve i to timer. Kom din römertopf (eller din støbejernsgryde) ind i din kolde ovn. Forvarm ovnen til 250 grader med gryden inde i, dette tager ca. en halv time i en ganske ordinær, lidt gammel uden rynker, lejebolig-ovn. Jeg skilte låget fra bunden af min römertopf og lod dem blive varme ved siden af hinanden. Når ovnen er varm nok, tages bunden ud, sæt den på en bordskåner. Hvis römertopfen sættes på en våd overflade kan den flække, så pas på. Drys lidt mel i bunden af gryden/topfen og hæld forsigtigt dejen ned i, brug evt. en dejskraber for at løsne dejen fra skålen. Sæt låget på og kom gryden i ovnen, og bag ved 250 grader i 30 minutter. Tag så låget af, og bag videre uden låg i 15 minutter ved 230 grader. Vip brødet ud på en bagerist og lad det køle af i en time eller to. Server.
Citronfromagecheesecake
50 g smør
150 g digestivekiks
6 blade husblas
6 æggeblommer
6 æggehvider
150 g sukker
2 citroner, revet skal af
2,5 citroner, saft af (1,5 dl)
2,5 dl piskefløde
Tag et fint fad og sæt randen af en springform herpå. Vend springformen således, at bunden af springformen kan bruges som top senere. Smelt smørret og knus digestive-kiksene. Rør det sammen og tryk det ud i bunden af fadet langs springformens kanter. Stil fadet i køleskabet. Fyld en skål med vand og kom husblassen heri, et blad af gangen, de skal være helt dækket med vand. Lad det stå i 5-10 minutter. Imens rives skallen af citronen (elsker den duft!!) og saften presses. Husk at det KUN er det gule af skallen, der skal rives. Det hvide smager hæsligt bittert. Hæld saften i en lille gryde og varm det op til fingervarme. Knug husblassen fri for vand og kom den ned i citronsaften. Husblassen skal smelte heri. Sæt gryden til side for at svale helt af. Imens piskes æggeblommer med sukker og citronskal, til det bliver lyst og luftigt. Pisk æggehviderne i en anden skål (SIRLIGT rene piskeris). Tjek at citron-husblas-saften er kølet af og kom en smule af æggeblommeblandingen ned i gryden. Rør rundt og kom denne blanding ned til resten af æggeblommeblandingen, under kraftig omrøring. Nu kan man vælge af køle æggeblommemassen af 5-10 minutter i køleskabet, dette gjorde jeg dog ikke. Vend nu forsigtigt de stiftpiskede æggehvider ned i æggeblommeblandingen, og opnå en ensartet masse. Nu skal du vente tålmodigt på, at blandingen tykner. Når den begynder at stivne hældes den op i springformen, og bunden af springformen sættes på som låg. Ind i køleskabet i nogle timer eller natten over. Når tiden til pyntning er kommet, piskes fløden til flødeskum og kommes i en sprøjtepose med stjerneformet tyl. Lav et mønster på kagen efter dit humør og server, evt. med flødeskums-supplement i en skål ved siden af. En klar favorit hos mig :)
Opskriften på den dejlige fynske brunsviger og favoritten: tiramisulagkagen blogger jeg om senere. Vil dog lige advare om et afhængighedsforhold til brunsvigeren. En håndfuld ægte fynboere kan ikke tage fejl: snaskethed magen til denne skal man lede længe efter!!