Både varianterne med marcipan og nougat, men jeg elsker også tørret frugt - dadler, abrikoser og figner.
Og de lækre daddelkugler har jeg allerede lavet (og spist!) en hel omgang af. Faktisk var de væk hurtigere end jeg vil fortælle her, eftersom det kun var meget få, der ikke blev spist af mig..
Karameller er endnu en lækker, lille konfektagtig ting. Jeg elsker dem her på fløde, tilsat lidt Meldon flagesalt.
Nu tænker du måske "øv, jeg har intet sukkertermometer!". Men det behøver man altså heller ikke for at lykkes i sit karamelkogningsprojekt. Følg blot et par af mine tips, og husk så at have respekt for karamellen - den er VARM!
Nedenstående opskrift giver en god stor skålfuld karameller, ca. 50 stk., men man kan også godt spise mere end et par stykker, hvis man er ligeså karamelglad som mig.
50 g smør
125 g sukker
1/2 dl lys sirup
evt. 1 tsk vanillesukker
1 dl piskefløde
1 tsk flagesalt
Smelt smørret i en mellemstor gryde på mellem varme. Jeg bruger den midterste i et sæt med tre - du ved sikkert, hvilken størrelse det er. Kom sukker ved, og lad det smelte sammen med smørret og blive brunt. Jo brunere, jo kraftigere smag får karamellerne. Så her kan du styre mildheden lidt.
Tilsæt sirup og vanillesukker, og herefter piskefløden. Pas på - blandingen blusser let op, når fløden tilsættes. Lad blandingen koge ved mellem varme i 5-8 minutter, alt afhængig af, hvilken konsistens du vil have at dine karameller skal have. Jo længere kogetid, jo fastere karameller.
Bruger du en anden størrelse gryde, skal du justere enten ned for kogetiden (ved større gryde) eller op for kogetiden (mindre gryde). Så hvis du laver dobbeltportion, og gerne vil bruge antallet af minutter som retningslinie, skal du op i en stor gryde.
Beklæd en form med bagepapir. Jeg brugte et ildfast fad på 22 x 12 cm, men du kan sagtens bruge en anden størrelse form - dog helst ikke meget større, så får du ret flade karameller.
Hæld forsigtigt karamelmassen ned i den beklædte form, og pas på fingrene, for massen er meget varm. Lad den køle af kort på køkkenbordet, og dernæst i køleskabet.
Når karamellen er kold og fast, skærer du karamellerne ud med en skarp kniv. Snyd ikke dig selv for en masse prøvesmagninger, når du skærer kanter væk :)
Indpak evt. i papir, og nyd!