I selv samme skrivende stund nyder jeg nu duften af nybagte macarons, og glæder mig til at smage! For at nå hertil skal man dog igennem en noget snoet og krævende vej. Som altid når jeg skal igang med et nyt kageprojekt, researcher jeg lidt hist og her på andre glade bloggeres sider. Jeg fandt hurtigt ud af, at dét at lave macarons ikke bare sådan er lige til og så til skræk og rædsel andre bloggere nærmest bande over mislykkedes eksperimenter. Undervejs i min søgning fandt jeg også frem til en slags macaron-bibel. Den indeholder det hele, plus lidt til, til dig der gerne vil vide ALT. Absolut et kig værd hvis man gerne vil opnå succes i macaron-verdenen. Tænk sig al den tid folk har brugt på denne lille kage, mens jeg har gået uvidende rundt uden at skænke alle strabadserne en tanke! Nå, men er der noget der lyder tillokkende for mig, er det jo når tingene bliver lidt besværlige. Samtidig opbyggede sig der også en vis nervøsitet omkring eksperimentet, for jeg skulle jo ligesom servere de her små kager for andre end mig selv. Pludselig kunne jeg mærke eksamensangsten løbe mig koldt ned af ryggen. *Afbrydelse: prøvesmagning foretaget. Det er noget af det lækreste jeg længe har smagt!! Det er HELT sikkert værd at give sig i kast med dem her!!* Back to the story. Mit indtryk af macaronage (som de religiøse beskriver processen i arbejdet) var, at der skulle bruges den korrekte sammensætning af gefühl, teknik og held. Med andre ord, lidt som at vinde i et backgammonspil. Det er heldigvis noget jeg har erfaring med, og derfor ved jeg også at koncentration spiller en rolle. Jeg sørgede derfor for at mine basale behov var opfyldt og havde spist og drukket godt inden pragtpræstationen :) Nu er I vist rede for opskriften! Den stammer i øvrigt fra Nikolaos Strangas, som har et lækkert konditori på Åboulevarden. Jeg beskriver den fremgangsmåde jeg brugte, som er et virvar af alle de råd jeg har læst mig til, men altså min vej til succes.
Macarons au chocolat
100 g mandler
200 g flormelis
15 g kakao
80 g æggehvider, stuetempererede
20 g sukker
1. Mal mandlerne, jeg brugte en minihakker. Som beskrevet tidligere er dette noget der kan larme en del - igen var det ganske passende, at jeg var alene hjemme.
2. Bland de malede mandler med flormelis og kakao, og sigt denne blanding over i en skål. Sigt den derefter tilbage i den anden skål igen. Jeg slog med en ske på sigten for at det gik lidt stærkere, hvilket skabte en dejlig Søren Spætte-stemning i køkkenet.
3. Æggehviderne, som er tempererede (jeg tog dem ud ca. 9 timer inden), piskes næsten stive, brug elpisker. Tilsæt sukker og pisk igen, til en halvstiv masse opnås. Pas på med ikke at piske for meget.
4.Tilsæt nu mandelblandingen i æggemassen, og fold rundt med en dejskraber. Også her er det godt at være systematisk. Jeg havde skrevet mig bag øret at den gyldne regel var at vende 50 gange, så det gjorde jeg.
5. Massen dufter nu dejligt og skal i en tyl på ca. 1 cm i bredden. Massen skal være ikke for fast, ikke for flydende - der bliver i de finere kredse talt om lava-konsistensen. Jeg vurderede at min var lava-agtig nok (tænk på en tyk yoghurt). Et godt trick er at lukke tyllen med en poseklemme og sætte den i et højt glas eller målebæger, så den kan stå selv mens du hælder.
6. Læg to stykker bagepapir på en bageplade. Sprøjt massen ud i cirkler på bagepapiret. Diameteren skal være ca. 3 cm. Gør plads til at de kan udvide sig. Jeg tror jeg fik omkring 25 stk, som fyldte lige lidt mere end én fuld plade.
7. Bank bagepladen ned i bordet to gange, og stil bagepladen med de ubagte macarons til at tørre. Mine tørrede i 30-40 minutter. Tørringen gør, at macaronsne får en flot, glat overflade. Lav evt. ganachen imens du venter.
8. Mens de tørrer, forvarmes ovnen til 160 grader. Bag macaronsne midt i ovnen i 12-15 minutter, mine fik 12 minutter.
9. Lad macaronsne blive på bagepladen i et par minutter og træk dem herefter over på en rist til afkøling. Efter yderligere nogle minutter vender du dem forsigtigt rundt, så bunden/foden også kan tørre.
10. Læg macarons sammen med chokoladeganache i midten. Behøver jeg sige spis og nyd?
Chokoladeganache
1 dl piskefløde
80 g mørk chokolade
Bring fløden i kog og hæld over den hakkede chokolade. Lad det stå i nogle minutter og rør rundt. Køl cremen af i køleskabet og pisk den let, inden den bruges til at lægge macarons sammen.